25-29 Nisan 2018 tarihlerinde üçüncüsü yapılan 5 gün süreli kursun müfredatında; havacılık fiziÄŸi ve fizyolojisi (hipoksi, vertigo, görsel illüzyonlar, vs); uçan insanın kiÅŸilik yapısı, motivasyonları ve performansı, pilot seçimi, uçuÅŸ kazalarında insan unsuru, CRM, durumsal farkındalık, uçuÅŸla ilgili fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklar, uçuÅŸ ve yer ekipleriyle yolcuların stresleri, yorgunluk, uzay psikolojisi… vb. gibi konular vardı. 40 saatlik müfredat, konularının uzmanları olan deneyimli uçuÅŸ doktorları, pilot ve psikologlar
tarafından interaktif biçimde verildi. Kursa 25 kişi (6 hekim, 14 psikolog, 2 pilot, 1 kabin memuru, 1 sivil hava ulaştırma uzmanı ve 1 bilgisayar mühendisi) katıldı.
Dernek üyelerimizden Doç.Dr. Ender Gerede, Doç. Dr. Gökben Hızlı Sayar, Öğr.Plt. Coşkun Zaim, Kpt.Plt. Bahadır Altan, Uzm.Dr. Nazım Ata, Dr. Murat Özer, Yrd.Doç. Psk. Ömer Akgül, Psk. M.Ali Erkuş, Psk. Orhan Öztürk, Psk. Nihan Kurnaz, Psk. Hande Aydın, Psk. Ebru Coşar eğitmen olarak katkı sundular. Kursun eğitim direktörü Prof.Dr. Muzaffer Çetingüç idi.
Not: Bu kurs ile birlikte geçen 1 yıl içinde sektöre havacılık psikolojisi sertifikası sahibi 69 arkadaşımız kazandırılmış oldu. SHT-MED’de havacılık psikologlarının resmi tanımı da yapılmış olduğu için umudumuz, bu sertifikaya sahip kişilerin uçuş okulları, havayolu şirketleri ve havacılık eğitimi veren üniversitelerde görev almalarıdır. Özellikle EASA’nın ‘Pilot Peer Support’ Programını zorunlu hale getirmesiyle birlikte konunun önemi artacak, yeni iş alanları açılacaktır…
Son Yorumlar