GÜNCEL — 21 Kasım 2017 at 19:13

3. Ulusal Havacılık Tıbbı Kongresi ve SHT-MED Çalıştayı

by

23-25 Ekim 2017 günlerinde Antalya’da (Venezia Otel) yapılan kongre ve çalıştaya 140 kadar katılımcı oldu. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen kongrenin ana teması “Havacılık ve Kardiyoloji” olmakla birlikte, Peer Support, uçuş ekiplerinin yorgunluğu ve SMS konularında da bildiriler sunuldu. Yrd.Doç.Dr. Erdinç Ercan ve Dr. Kadir Eren’in organizasyonu kusursuzdu.

Kongrede açılış konuşmalarını SGGM Müdürü Bahri Kesici ve Sağlık Bil.Üni.Rektör Yrd. Prof.Dr. Nazif Zeybek yaptı. Ardından son 3 yılda kaybettiğimiz, havacılık tıbbına hizmetleri geçmiş uçuş doktorları biyografileri sunularak anıldı (Tahir Akman, Mecit Kurter, Cudi Canoruç, Abdullah Öksüz, Çetin Aslan, Nurhan Aydınalp, Yaşar Payas, Dinç Alpyıldız, Hüseyin Karabayram, Rıdvan Ege)…

Dernek üyelerimizden katılanlar: Mustafa Morkoyun, Murat Özer, Sedat Ofluoğlu, Mahir Demirkazık, Ergun Eskioğlu, Serdar Baştan, Hülya D. Yedikardaşlar, Vedia İlkkutlu, Yavuz Turan, Şebnem Gökkuşu, Kadir Eren, Sarper Karaküçük, İbrahim E. Karaşen, Hasan F. Töre, Hüseyin Tecirli, Dilek Karabağlı, Abdullah Özkardeş, K.Okan Göker, S.Aytaç Polat, Ferşat Kolbakır, M. Murat Beyaz, Namık K. Akburak, Serap Uluırmak, Ayşe Özpınar, Esra Çınar, Mahir Bağcı, Dijan Ertemir, Tevfik Çakmakçı, Hürcan Girgin, Aycan F. Erkan, Ertaç Altuner, Vedat Ertunç, Feza Bilge, M. Çetingüç. (Toplam 34 kişi)

Havacılık kardiyolojisiyle ilgili bilimsel sunumlar: Dernek üyelerimizden Prof.Dr. Hasan Fehmi Töre, Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Doç.Dr. Aycan F. Erkan, Doç.Dr. Berkay Ekici; üye olmayan öğretim üyeleri Prof.Dr. Mehmet B.Yılmaz, Prof.Dr. Gülten A. Taçoy, Doç.Dr. Uygar Ç. Yüksel, Doç.Dr. Mehmet Özler, Doç.Dr. Emre Durakoğlugil ve Doç.Dr. Kaan Okyay’ın sunumlarında salon doluydu. Soru-cevap tarzında geçen tartışmalar bir kardiyoloji kongresindeki kadar seviyeliydi.

Kardiyoloji dışı sunumlar: Peer Support konusunda son bilgileri vermek üzere EASA’dan davet edilen Dr. Virgilius Valentukevicius’un konuşması ilgiyle izlendi. Prof.Dr. Muzaffer Çetingüç de aynı konuda bilgiler verdi. Havacılık Tıbbı Derneği’nin kuruluşundan bugüne 17 yıllık serencamını ve faaliyetleri ile Havacılık ve Uzay Psikolojisi kitabı da M. Çetingüç tarafından sundu. Üyelerimizden Dr. Şebnem Gökkuşu “Sivil Havacılık Tıbbının Gelişim Süreci”, Yrd.Doç.Dr. Erdinç Ercan “%1 Kuralı ve HFACS”, Yrd.Doç.Dr. Sinan Aytaç Polat “Uçuş Tabipliği”, SHGM’den Dr. Kadir Eren, Gökhan Çınar ve Dr. Tuğba Elverişli “SHT-MED Talimatı”, Özyeğin Üniversitesinden Prof.Dr. Erhan Bütün “Emniyet Yönetim Sistemi-SMS”, İstanbul Üniversitesinden Prof.Dr. Akın Savaş Toklu “Dalıştan Sonra uçuş”, TALPA Başkanı Kpt.Plt. Ayhan Günal “Yorgunluk”, Kpt.Plt. İsmail Bingöl ve Erdoğan Cabioğlu “Pilot muayeneleri”, Ufuk Üni.’den Diyetisyen Banu Süzen “Beslenme”, THY’den Dr. İlknur Çelik “Germanwings Kazasının Hukuki Analizi”, USAEM’den Dr. Süleyman Metin, “Akselerasyon”, Dr. Engin Demir “Hipoksi ve Dekompresyon” başlıklı bildiriler sundular.

Yorumlar